© Ronald Tilleman

Accoya wood specified for the American school of the Hague – 7 years later

The Hague

Netherlands

7 years later

7 years later

 

The American School in The Hague, the Netherlands, originally a 16th-century farmhouse, was reconstructed in 2014 into a school complex that could provide a comfortable learning environment for about 250 children aged 0 to 6 years. Accoya wood was not only specified for the building’s wooden siding, wooden windows and doors but was also used in the roofs and wooden substructures of the former barn. This created a perfect synergy between the old building, where the farmhouse and barn used to be, and the building now. Architects Kraaijvanger Urbis in Rotterdam worked with precision to create this synergy and were also able to create the ultimate balance between sustainability and the environment as it was their third project using Accoya wood.

The classrooms were located on a slope to provide the children with sufficient daylight, and this has certainly paid off when looking at how the school complex looks now. We revisited the project in the summer of this year (2021) and came across a beautiful naturally weathered school complex. The building that used to have a vanilla color now has a beautiful silver platinum color, which has really added an extra touch to the school complex.

The design of the complex also serves to provide the children not only with a healthy living environment, but also to draw attention to the sustainability aspect. Therefore, the school makes use of water, natural materials and shows how energy is generated. In short, the children are surrounded by this theme in a natural way and over the years they have been able to see how naturally this building has become more radiant.

Applications used in this project:Windows & Doors Windows & Doors Siding Siding

© Ronald Tilleman
Project statistics

Project statistics

 

The main building serves as a school providing a diverse learning environment, including a day care center, 12 classrooms, a gymnasium and a multi-purpose room. The former farmhouse houses the school’s administrative functions, a dining hall for 100 children, a kitchen, a day-care center and a library.

Additionally, the sports facilities are housed in a separate building with a gymnasium, changing rooms, a canteen and the clubhouse of the local handball club.

 

Designed by: Architecten Kraaijvanger Urbis 

Distributor: Boogaerdt Hout 

Construction company: Blanksma Bouw

Manufacture of windows: Webo Timmerwerk

Images: © Ronald Tilleman

projects

You may also like

Arizona private residence

Ecological Elementary School De Verwondering

British Council School

Accoya Cladding on Sports Hall in Bremen

× Where to buy Map view List view

Go back

WHERE TO BUY ACCOYA

for your next project
Go back

FIND A SUPPLIER

for your next project
Enter your zip code/location:
loading
Geo Location Symbol

Are you looking for a stockist in ?

loading