De wereld is jouw oester

25.10.2021

Oesterteelt op het zuidelijk halfrond

In Australië is er een bloeiende oesterteeltindustrie die teruggaat tot de 19e eeuw; veel van deze oesterkwekerijen verschijnen in riviermondingen langs de oostelijke en zuidelijke kustlijnen van Australië.

Het principe is dat de oesters groeien op wat in wezen verontreinigende stoffen zijn: overtollige chemicaliën en voedingsstoffen (b.v. stikstof en fosfor uit meststoffen) die van het land stroomopwaarts worden gespoeld en in deze riviermondingen terechtkomen, waar de oesters deze voedingsstoffen uit het water filteren terwijl zij leven en groeien! In sommige opzichten is het kweken van oesters dus heel goed voor het milieu.

De oesters worden in manden geplaatst die tussen houten palen en rails zijn gespannen. De uitdaging hier is dat dit zeer bijzondere en uitdagende omstandigheden zijn voor hout om in te presteren. Niet alleen is er het vocht en de warmte die rot en bederf in de hand werken, maar er is nog een groter probleem: scheepswormen, die in zout water leven. Als één van een aantal dieren die bekend staan als “mariene boorders”, kunnen deze scheepswormen vrij gemakkelijk de structuur van het hout dooreten en aantasten. Een lekker hapje voor een paar zeeboorders zou de houten structuren kunnen breken, met als gevolg dat een aantal mooie (en waardevolle) potten oesters de zee op drijven – geen geweldig resultaat.

Om het probleem uit de wereld te helpen, moet het hout dus de nodige kwaliteiten en prestaties hebben om bestand te zijn tegen rot en scheepswormen. Traditioneel werd dit gedaan met niet-duurzame of chemisch behandelde giftige houtsoorten of producten, tot op heden.

De uitdaging

De uitdaging

De uitdaging is dan ook om een duurzamer, niet-giftig en duurzaam alternatief te vinden voor deze houten palen en rails.

Accoya hout

Accoya hout

Accoya wordt gemaakt volgens een ander principe: het hout zelf wordt veranderd en verbeterd door de aanwezigheid van molecuulgroepen die al een natuurlijk onderdeel van het hout zijn. Het wordt stabieler, duurzamer…en zeer resistent (of onsmakelijk) voor scheepswormen!

In samenwerking met Britton Timbers, de al jarenlange distributeur van Accoya in Australië, wordt sinds 2015 Accoya hout geleverd aan Australische oesterkwekerijen voor gebruik in oesterzaadbakken en -palen, en wordt momenteel een testprogramma uitgevoerd.

Met een garantie van 10 jaar voor deze toepassing biedt Accoya een unieke oplossing voor de uitdaging van oesterkwekerijen. Het is duurzaam, niet giftig en heeft wereldwijd een uitstekende reputatie voor vele toepassingen, maar deze toepassing is uniek en zou de sector kunnen veranderen.

Ongeëvenaarde prestaties en duurzaamheidscertificaten - waar het telt

Ongeëvenaarde prestaties en duurzaamheidscertificaten – waar het telt

Bij het testen van Accoya hout, uitgevoerd door de Australian Forestry Research Council, zijn in de loop van twee jaar tussen 2015 en 2017 palen van Accoya hout beoordeeld die riviermondingsgebied waren geplaatst. Er was veel aquatisch leven op de Accoya palen – wat de compatibiliteit met de plaatselijke flora en fauna aantoont – maar wanneer je het schoonmaakt en de palen doorzaagt, zie je dat het Accoya hout zelf onaangetast en vrij van schade of bederf is en dat er geen sporen zijn van scheepswormen die zich in het hout boren.

In de vier jaar die sindsdien zijn verstreken, heeft het Accoya hout nog steeds goede prestaties geleverd, zonder enig teken van afbraak of duurzaamheid. Deze test bewijst dat de combinatie van duurzaamheid en niet-giftigheid mogelijk en effectief is, waardoor het gebruik van Accoya hout na verloop van tijd de andere houtsoorten die traditioneel worden gebruikt kan vervangen, waardoor het het ideale materiaal wordt voor oesterkwekerijen in heel Australië.

Meer blog posts die u misschien leuk vindt

Accoya kopen

U kunt Accoya en Accoya-producten kopen bij onze geselecteerde distributeurs of fabrikanten in uw regio. Gebruik onze zoekfunctie om uw dichtstbijzijnde Accoya-leverancier te vinden.

Accoya kopen

× Waar te koop Kaart weergeven List view

Ga terug

WAAR TE KOOP

voor uw volgende projecten
Ga terug

Vind een distributeur

voor uw volgende projecten
Voer uw postcode/plaats in:
loading
Geo Location Symbol

Bent u op zoek naar een distributeur in ?

loading
Close

U bevindt zich momenteel op accoya

Wilt u de Accoya Website bezoeken om alle relevante inhoud voor uw locaties te bekijken?

Ja, breng me naar de website

Nee bedankt blijf op deze website