Accoya wood at Botanical Gardens, Cambridge

Kan je omgeving je mentale gezondheid beïnvloeden?

De invloed van onze omgeving op onze geestelijke gezondheid.

14.05.2021

Geestelijke gezondheid en duurzaam bouwen...

Geestelijke gezondheid en duurzaam bouwen…

Het afgelopen jaar is in zoveel opzichten als geen ander geweest, vooral omdat we zo weinig tijd op kantoor doorbrachten en velen van ons in plaats daarvan in hun eigen huis zaten. Slaapkamers, keukens en in sommige gevallen badkamers zijn omgetoverd tot geïmproviseerde werkruimten, vaak in concurrentie met huisgenoten of familieleden om de beste plekken in huis te bemachtigen of om in de nabijheid van de Wi-Fi-verbinding te zijn. Maar nu de beperkingen afnemen en het vooruitzicht van direct contact met collega’s weer werkelijkheid wordt, rijst de vraag hoe belangrijk de kantoorruimten zijn waar we naar terugkeren als het gaat om ons welzijn, en wat de invloed is van onze omgeving op onze geestelijke gezondheid.

In de ontwikkelde wereld brengen we naar schatting meer dan 90% van onze tijd binnenshuis door, thuis of op het werk. We weten hoe het kleinste detail, zoals de temperatuur, ons comfort in dergelijke ruimten kan beïnvloeden, en de laatste jaren zijn we ons meer bewust geworden van de andere factoren die kunnen bijdragen tot niet alleen ons comfort, maar ook onze fysieke gezondheid. De grootste doorbraak in het laatste decennium is waarschijnlijk ons inzicht in VOS’s (vluchtige organische verbindingen) binnenshuis en de gezondheidsrisico’s die zij kunnen opleveren. VOS’s zijn overvloedig aanwezig in de meeste binnenruimtes, vooral door hun aanwezigheid in bouwmaterialen en andere producten die door de massa-industrie worden geproduceerd. De boosdoeners zijn nieuwe gebouwen, die bijdragen tot de hoogste niveaus van off-gassing, vanwege het brede scala van nieuwe materialen die tegelijkertijd VOS’s uitstoten. Dit wordt nog verergerd in de wintermaanden, wanneer de concentraties van VOS’s 3-4 keer hoger kunnen zijn dan in de zomermaanden, als gevolg van de lagere luchtuitwisseling.

Het is nu algemeen gedocumenteerd, dat bepaalde materialen kunnen bijdragen aan de verlaging van VOS’s in en rond het huis of kantoor. Het is waarschijnlijk geen verrassing om te horen dat het de kunstmatige materialen zijn die de hoogste niveaus van deze schadelijke stoffen in de lucht uitstoten. Kunststoffen, kleefstoffen, verf, hout-kunststof-composieten (WPC) en harsen worden allemaal genoemd als de belangrijkste boosdoeners in de categorie bouwmaterialen. Overmatige blootstelling aan VOS’s kan op korte termijn leiden tot hoofdpijn, duizeligheid of zelfs geheugenstoornissen, maar het zijn de effecten op langere termijn op bepaalde lichaamsorganen en het centrale zenuwstelsel die nog steeds worden onderzocht.

Echter, dragen niet alle bouwmaterialen bij aan de uitstoot van vluchtige organische stoffen en hoef je niet altijd ver te zoeken om een natuurlijk en duurzaam bouwmateriaal te vinden in de vorm van echt hout. Een team van de Technische Universiteit van München heeft onlangs een rapport opgesteld met de titel ’10 redenen waarom hout goed voor je is en het wetenschappelijk onderzoek om dat te staven’. Wat opvalt is dat het aantal redenen die in het rapport benoemd worden niet alleen betrekking hebben op de lichamelijke gezondheid, maar ook op de geestelijke gezondheid – een onderwerp en kwestie die velen het afgelopen jaar hebben ervaren en doorkruist.

Nu mei in het Verenigd Koninkrijk officieel de maand van de bewustwording van de geestelijke gezondheid is, kijken we naar enkele van de belangrijkste voordelen uit het rapport die aantonen hoe hout onze geestelijke gezondheid kan verbeteren:

1. Minder stress

Een van de gebieden met het meest uitgebreide onderzoek is het onderwerp stress. Kortom, natuurlijke omgevingen en hout in het bijzonder helpen stress te verminderen en het welzijn te verbeteren. In de afgelopen tien jaar zijn verschillende studies tot dezelfde conclusie gekomen.

Eén studie8 toonde aan dat het toevoegen van planten of zelfs posters van planten in wachtkamers van ziekenhuizen de stressgevoelens van patiënten kan verminderen. In een andere studie9 werden 119 studenten in vier verschillende kamers geplaatst:

 • een kamer met hout en planten
 • een kamer met hout en zonder planten
 • een kamer zonder hout maar met planten
 • een kamer zonder hout en zonder planten

De planten hadden geen invloed op het resultaat, maar het hout wel. De studenten hadden een lager stressniveau in de houten kamers.

Op dezelfde manier was de onlangs gerenoveerde wachtkamer van het Nationaal Oncologisch Instituut in Bratislava, Slowakije de locatie voor een onderzoek10 uit 2019 . Bezoekers werden gemeten op ademhaling, hartslag, cortisolniveau en bloeddruk voor, tijdens en na hun verblijf in de houten kamer.

De deelnemers beschreven hun emoties als overwegend tevreden of zeer tevreden en hun cortisolniveau daalde met 7,5%, wat duidt op een stressverlagend effect.

2. Beter humeur 

De meesten van ons hebben het gevoel dat hout een gevoel van warmte opwekt. De geur, de tastbaarheid en het gevoel van hout worden als aangenaam ervaren en veel mensen hebben over het algemeen positieve associaties met hout. Dat is het resultaat van een onderzoek3 uit 2017 onder zowel bouwdeskundigen als leden van het publiek in vijf verschillende landen.

In een afzonderlijke Finse studie6 werden natuurlijke en gladde houten oppervlakken aangenamer bevonden dan gecoate oppervlakken.

 

3. Gefocust blijven – de natuurlijke omgeving en mentale gezondheid

Slechts een paar minuten kijken naar een natuurlijke omgeving kan aanzienlijke voordelen hebben. Een studie5 uit 2014 onderzocht het vermogen van mensen om hun eigen impulsen te beheersen. Ze kregen drie minuten de tijd om naar een natuurlijke omgeving te kijken en kregen daarna verschillende tests. Uit de resultaten bleek dat deelnemers snellere reactietijden en een lagere hartslagvariabiliteit hadden na het kijken naar een natuurlijke omgeving in vergelijking met een stedelijke omgeving.

Een ander onderzoek4 uit 2015 testte mensen in vier verschillende soorten binnenruimtes. Elke ruimte was op precies dezelfde manier ingericht, maar de structuur en het oppervlak zelf waren van verschillende materialen gemaakt. De ruimtes waren gemaakt van CLT (cross-laminated timber), klei, staal en staal dat achteraf met klei-elementen was uitgerust. De personen in de CLT- en kleiruimtes hadden een betere concentratie en een beter reactievermogen. De deelnemers evalueerden ook hun welzijn. De ruimtes met natuurlijke elementen presteerden beter dan de stalen container.

4. Creativiteitsboost

In de afgelopen tien jaar zijn verschillende onderzoeksgroepen tot dezelfde conclusie gekomen: houtnerf als textuur heeft een positieve invloed op creativiteit. Het meest recente bewijs komt uit een Slowaakse studie uit 20191 waarin mensen werden getest in verschillende gesimuleerde huiskameromgevingen.

De omgevingen die het meest positieve effect hadden op creativiteit waren de omgevingen waarin zowel warme als koude kleuren werden gebruikt, evenals natuurlijke materialen zoals hout en textiel. Deze omgevingen hadden ook het meest positieve effect op het probleemoplossend vermogen, het begrip en het denkvermogen.

Anderzijds veroorzaakte de omgeving met sterke kleuren, kunstmatige houtimitaties en synthetisch textiel, stress bij de deelnemers. In dezelfde studie werden mensen ook getest door ze voor drie verschillende muren te zetten en ze de muur te laten aanraken. De hersenactiviteit nam toe bij het kijken naar de houten muur in vergelijking met het kijken naar muren gemaakt van spaanplaat of wit laminaat.

In 2010 werd in een ander onderzoek2 gekeken naar creatieve prestaties in verschillende omgevingen en ook hieruit bleek dat blootgestelde houten of stenen oppervlakken een hoger potentieel voor creativiteit hebben. Dit werd vergeleken met kunstmatig geproduceerde oppervlakken zoals gipsplaat, plastic laminaat, glas, tapijt of synthetische vezels.

Geestelijke gezondheid en Accoya  

Hopelijk hebben wij jou het verband tussen geestelijke gezondheid, duurzaamheid en architectuur kunnen aantonen. Nu mensen over de hele wereld naar kantoor beginnen terug te keren, is het tijd om na te denken over de materialen om ons heen en te begrijpen hoe ze bijdragen aan ons lichamelijk en geestelijk welzijn. Kleine aanpassingen aan je omgeving kunnen een wezenlijk verschil maken voor hoe we ons voelen, waarbij natuurlijk hout een belangrijk voorbeeld is. Accoya hout is ‘s werelds toonaangevende merk voor duurzaam hout met ultrahoge prestaties, dat wordt gebruikt voor een aantal toepassingen, waaronder ramen, deuren, terrassen, gevelbekleding en nog veel meer. Lees meer over de unieke kwaliteiten van Accoya en hoe jij het in jouw huis kunt toepassen.

 


Referenties

 1. Vavrinsky, Kotradyova, Svobodova, Kopani, Donoval, Sedlak, Subjak, Zavodnik 2019: Advanced Wireless Sensors Used to Monitor the Impact of Environment
 2. Design on Human Physiology McCoy and Evans, 2010: The Potential Role of the Physical Environment in Fostering Creativity
 3. Strobel, Nyrud and Bysheim, 2017: Interior wood use: linking user perceptions to physical properties
 4. Bhatta, Tiippana, Vahtikari, Hughes and Kyttä, 2017: Sensory and Emotional Perception of Wooden Surfaces through Fingertip Touch
 5. Beute and de Kort, 2014: Natural resistance: Exposure to nature and self-regulation, mood, and physiology after ego-depletion
 6. Beukeboom et al 2012 Stress-Reducing Effects of Real and Artificial Nature in a Hospital Waiting Room, online source: https://www.researchgate.net/publication/223971340_Stress-Reducing_Effects_of_Real_and_Artificial_Nature_in_a_Hospital_Waiting_Room [access Jul 18 2020]
 7. Fell D., 2010: Wood In the Human Environment: Restorative Properties Of Wood In The Built Indoor Environment. Vancouver: Faculty of Graduate Studies, University of British Columbia
 8. Kotradyova, Vavrinsky, Kalinakova, Petro, Jansakova, Boles und Svobodova, Helena, 2019: Wood and Its Impact on Humans and Environment Quality in Health Care Facilities
Close

U bevindt zich momenteel op accoya

Wilt u de Accoya Website bezoeken om alle relevante inhoud voor uw locaties te bekijken?

Ja, breng me naar de website

Nee bedankt blijf op deze website