Met een houten bijgebouw als verdieping is dit woonhuis uit 1950 uitgebreid. Door het extra gebouw, die aan het bestaande huis is vastgemaakt, werd de leefruimte vergroot voor de huiseigenaren. De plattegrond van het hele huis is aangepast om een betere ruimte te creëren waarin oud en nieuw worden gecombineerd.
Voor de aanbouw is gebruik gemaakt van Accoya houten funderingen, waardoor er geen beton nodig is, en de structuur zelf is gebouwd met kruislings gelamineerd hout, waardoor er geen baksteen en staal nodig is. Dit heeft geleid tot een ongelooflijk duurzaam gebouw met een lage impact op het milieu.
Voor de gevelbekleding, palen, veerrandplanken, ramen en zelfs de dakranden wordt het Accoya hout ook gebruikt. Door Accoya hout voor zoveel elementen te gebruiken, konden verschillende onderdelen met elkaar worden uitgewisseld, wat de duurzaamheid van het project ten goede kwam. Meer dan 1.222 individuele stukken zijn digitaal geproduceerd voor de structuur, en zijn allemaal ter plaatse in elkaar gezet met traditionele timmermansvaardigheden.
De verantwoordelijke architecten stelden vast wat de impact van het bijgebouw zou zijn geweest als het met conventionele baksteen en staal was gebouwd. In dat geval zou de CO2-uitstoot 70%* hoger zijn geweest. ” De positieve stap is marginaal, maar kleine huishoudelijke projecten vertegenwoordigen het grootste deel van de bouwproductie in het VK, dus de gemeenschappelijke bijdrage zou aanzienlijk kunnen zijn” Tsuruta Architects.
*10386 Kg Co2 (baksteen+staal+concrete footing version) tegen 3075 Kg Co2 (Houten bijgebouw)
Toepassingen gebruikt in dit project: Inspiratie Houten gevelbekleding