Rotterdams hotel bekleed met Accoya verwelkomt zijn gasten

Rotterdam

Nederland

Een duurzame oplossing

Een duurzame oplossing

Voor een hotel naast de luchthaven van Rotterdam is Accoya, door zowel de aannemer als de architect, gekozen als het perfecte gevelbekledingsmateriaal voor dit project. De vraag om een duurzaam, stabiel en duurzaam product te gebruiken voor het gebouw, en het feit dat het hout brandveilig moest zijn, maakte Accoya tot de beste optie.

De achterliggende gedachte in de tijd waar we nu in leven is het bouwen van veilige gebouwen door het naleven van de strenge criteria die ertoe behoort. Laten we zeker ook niet de nadruk op duurzaamheid, dat wat steeds belangrijker beoogt wordt, niet vergeten. Voor dit project wordt het aspect duurzaamheid, in samenhang met het milieu en de omgeving, niet alleen weergegeven door de Accoya gevelbekleding, maar ook de planten die de gevelbekleding versieren. Zo hebben alle betrokkenen bijgedragen aan een mooi, stabiel, duurzaam en brandveilig hotel om de hotelgasten een warm welkom te heten.

 

Toepassingen gebruikt in dit project:Houten gevelbekleding Houten gevelbekleding

Projectleider Aga Gasanov bij Bouwgroep Moonen vertelt: “Het is een bijzonder project op een bijzondere locatie. Hoe vaak mag je bouwen pal naast Rotterdam Airport?”

De opdrachtgever vroeg Bouwgroep Moonen een hotel te bouwen met een unieke gevel. In februari 2020 startte de bouw. Toen corona een feit was, besloot de opdrachtgever om een wijziging door te voeren op de plannen.

“Het hotel moest coronaproof worden, dus werden er extra in- en uitgangen toegevoegd. Er kwam een extra trap. Ook op de bouwplaats hadden we te maken met de coronamaatregelen. Tot slot stelde de omgeving eisen. Zet je een kraan neer, dan moet je daar bijvoorbeeld een lamp op zetten vanwege het vliegverkeer.”

Commercieel manager Bas Punte: “En dan hebben we het nog niet eens over de gevel.” In het ontwerp van de architect bestond de gevel voor de helft uit Accoya en voor de andere helft uit planten.

De wens van de opdrachtgever was om duurzaam materiaal te gebruiken voor de gevel – vandaar de keuze voor Accoya. In het voortraject gingen we met de opdrachtgever om tafel om de totale opbouw van de gevel te engineeren, onder andere vanwege de eisen omtrent brandveiligheid. De opbouw van de gevel is zo eigenzinnig, dat deze niet in de standaardcertificeringen voorkomt. We moesten dan ook een nieuwe certificering maken, maar voordat het zover was, kregen we veel vragen. Onder andere van de gemeente Rotterdam, die de lat hoog legt als het gaat om brandveiligheid. We gingen om tafel met leveranciers, onderaannemers, adviseurs, constructeurs en de gemeente. Door onze kennis en kunde te delen, konden we op het vlak van brandveiligheid en constructie meerdere rapporten schrijven die de gemeente nodig had.”

23 km Accoya

23 km Accoya

Voor dit project is er in totaal 23 km aan Accoya verwerkt in de gevel.

Bas voegt toe: “Stiho reserveerde tijdig het hout dat we nodig hadden. Bovendien was het hout van A-kwaliteit, dat was hier de eis. Het is tenslotte het visitekaartje van het gebouw.” De timmerlieden waren enthousiast over het Accoya.

Aga: “Het was vakwerk. Het Accoya werd bevestigd op cementgebonden beplating. Deze beplating moest op de juiste manier worden voorgeboord en gemonteerd in verband met de werking van de plaat. De timmerlieden legden daarna de Accoya-lat ertegenaan, boorden er één keer doorheen, boorden daarna het gat in de beplating op en vervolgens werd de lat in de achterconstructie bevestigd. Plank voor plank, 23 km lang. Bovendien zitten de latten zo’n 8 mm van de gevel, waren er eisen aan onderlinge afstand en moesten de latten verspringend zijn. In de basis is Accoya makkelijk te verwerken, maar vanwege het ontwerp en de opbouw van deze specifieke gevel was het arbeidsintensiever.”

Bas vertelt met trots: “Ik ben trots op de flexibiliteit van onze mensen – en dat zijn óók de onderaannemers – en onze samenwerking met alle partijen die een bijdrage hebben geleverd aan dit pand.”

Projectstatistieken

Projectstatistieken

Distributeur: Boogaerdt Hout

Opdrachtgever: distributiepartner Stiho BV

Architect: Arc3 Design, Engineering & Construction Management, Eindhoven

Aannemer: Bouwgroep Moonen

Close

U bevindt zich momenteel op accoya

Wilt u de Accoya Website bezoeken om alle relevante inhoud voor uw locaties te bekijken?

Ja, breng me naar de website

Nee bedankt blijf op deze website