Against The Grain Windows and Doors Pty Ltd hero image

Wat is Accoya?

Is het een boekenplank van IKEA, is het een Japans gerecht, is het een boom?

30.04.2020

Ons wordt regelmatig gevraagd “wat is Accoya?”

Ons wordt regelmatig gevraagd “wat is Accoya?”

Ons wordt regelmatig gevraagd “wat is Accoya?” Meestal zijn het aannemers of architecten die er niet zo bekend mee zijn, maar er wel iets over hebben gehoord en er graag meer over willen weten. We gaan er vanuit dat we met deze blog de vraag hebben beantwoord.

Accoya is hout.

Juist, maar waarom heb je nog nooit van de Accoya-boom gehoord?

Nou dat komt omdat ze niet bestaan. Accoya begint als een snelgroeiende naaldboom (pinus radiata) die in productie-bossen groeit. Deze boom wordt na ca. 30 jaar geoogst en doorloopt vervolgens als plank of balk een modificatie-proces, het zgn. acetyleren met azijnzuur. Dit proces zorgt voor zeer vormstabiel en rotbestendig hout.

Accoya® is de merknaam van dit hout.

Het is buitengewoon rotbestendig en uiterst vormstabiel in wisselende klimaten. Tijdens de modificatie worden geen giftige stoffen gebruikt en komen er dus ook geen giftige stoffen in het hout.  Accoya is tot in de kern gemodificeerd en heeft dus overal evenveel bescherming. Het is ideaal voor kozijnen, deuren, gevelbekleding, terrassen en toepassingen in de grond-, weg– en waterbouw en dat zonder het gebruik van conserveermiddelen. Accoya hout heeft een klasse 1 duurzaamheid en overtreft daarmee zelfs de meest duurzame tropische hardhoutsoorten zoals teak.

Hoe wordt het geproduceerd?

De productie van Accoya is gebaseerd op het proces van houtacetylering. Wetenschappers hebben bewezen dat dit modificatieproces een ongelooflijk effectieve methode is om de technische eigenschappen van hout te verbeteren.

 

Houtacetylering werkt door de celstructuur van het hout te veranderen waarbij de celwanden “geblokt” worden voor vochtopname. Deze modificatie vermindert het vermogen van het hout om water te absorberen in de celwanden met ongeveer 80%, wat de stabiliteit enorm verbetert, hetgeen resulteert in hout dat minder onderhoud vereist.

 

Bovendien betekent de verandering in de celwanden dat schimmels Accoya hout niet herkennen als voedingsbron en dus niet aanvallen. Voor insecten die proberen Accoya te eten zit er geen voeding meer in het hout, omdat de gewijzigde structuur het onverteerbaar maakt.

Wat is er zo speciaal aan Accoya?

Duurzaamheid
Afwerking

Accoya hout heeft duurzaamheidsklasse 1. Het hout is niet alleen gemodificeerd op het oppervlak, maar juist tot in de kern. Elke batch Accoya wordt door afname van 19 monsters op kwaliteit gecontroleerd in de laboratoria van Accsys Technologies.

Accoya hout is Cradle to Cradle Gold GecertificeerdTM. Het certificaat is toegekend aan Accoya omdat het volledig circulair is. Het proces voegt niets toe aan het hout dat niet van nature aanwezig is in het hout. In de periode dat Accoya wordt gebruikt kunnen er minimaal twee bomen terug groeien voor één boom die is weggehaald.

Wooden windows constructed with long-life Accoya

Alle gangbare verfsystemen kunnen worden gebruikt voor de afwerking van het hout. Accoya is getest met verschillende verfsystemen op olie- en waterbasis. De coatings gaan langer mee doordat het hout nauwelijks krimpt of zwelt. Dit scheelt aanzienlijk in het aantal verfbeurten gedurende de levensduur van het kozijn of de gevelbekleding.

Accoya® kan dus in elk gewenst project worden toegepast. Het verlaagt bijvoorbeeld de onderhoudskosten van raam- en deurkozijnen aanzienlijk. Het is iets duurder om te kopen dan een kozijn van tropisch hardhout, maar vanwege de vermindering van het onderhoud worden deze kosten relatief snel terugverdiend. Klemmende ramen of deuren zijn met Accoya verleden tijd.

Close

U bevindt zich momenteel op accoya

Wilt u de Accoya Website bezoeken om alle relevante inhoud voor uw locaties te bekijken?

Ja, breng me naar de website

Nee bedankt blijf op deze website