Thuis is, waar het hart ligt

Amersfoort

Nederland

Kwetsbare architectuur

Kwetsbare architectuur

Architect Yaike Dunselman eigenaar van 9graden architectuur, heeft het ontwerp voor zijn eigen woonhuis vastgesteld: de zogenoemde kwetsbare architectuur.
Het belangrijkste idee dat de architect voor ogen hield is dat de gebouwen die er zijn net zo kwetsbaar kunnen zijn als wij mensen dat zijn. Het huis moest daarom voldoende ruimtelijkheid creëren voor de leefbaarheid, maar tegelijkertijd zo min mogelijk ruimte in beslag nemen.

Het huis bevindt zich op de Amerfoorsteberg en biedt de huiseigenaren uitzicht op het plaatselijke bos en de Nederlandse Veluwe, waardoor natuur, mensen en gebouwen samenkomen. Het huis is zo ontworpen dat het perfect past op het bouwvlak en door de indeling; met de woonkeuken en eettafel op de eerste verdieping, is er veel binnenruimte gecreëerd.

Duurzaam huis is duurzaam hout

Duurzaam huis is duurzaam hout

Een heel natuurlijk lowtech huis, met zo min mogelijke installatietechnische snufjes, noemt Dunselman zijn huis. Omdat de bewustheid van de omgang met onze planeet erg belangrijk is voor de architect, en we ons meer bewust moeten worden over hoe wij die kwetsbaarheid kunnen opvangen en vorm kunnen geven in de toekomst, was het gebruik van duurzame en natuurlijke materialen ook het uitgangspunt bij de bouw van het huis. Zo min mogelijk verschillende soorten materialen, op elke verdieping dan maar één soort, met als resultaat een licht, prettig en leefbaar knus houten huis.

‘Natuurlijke materialen zoals hout en riet helpen daar erg bij.’ zegt Dunselman.

Accoya hout werd daarom gespecificeerd als het ideale materiaal voor zowel binnen- als buitengebruik. Zo werden de gevelbekleding van de gehele eerste verdieping, de kozijnen en het terras in de tuin van Accoya hout gemaakt.

Project statistieken

Project statistieken

 

Locatie: De Lichtenberg

Opdrachtgever: Familie Dunselman

Bouwteam: Yaike Dunselman, Hanne Van Hoeck en Sander van Ginkel van 9graden architectuur

Aannemer: Morrenbouw, Woudenberg

Opgeleverd: August 2021

Foto’s: Stijn Poelstra

× Waar te koop Kaart weergeven List view

Ga terug

WAAR TE KOOP

voor uw volgende projecten
Ga terug

Vind een distributeur

voor uw volgende projecten
Voer uw postcode/plaats in:
loading
Geo Location Symbol

Bent u op zoek naar een distributeur in ?

loading
Close

U bevindt zich momenteel op accoya

Wilt u de Accoya Website bezoeken om alle relevante inhoud voor uw locaties te bekijken?

Ja, breng me naar de website

Nee bedankt blijf op deze website