Accoya-kunstwerken onthuld in iconisch fonteinproject

Friesland

Netherlands

Elf fonteinen, veelal figuratief, staan in de plaatsen die onderdeel zijn van de legendarische elfsteden schaatstocht die voor het laatst in 1997 werd gereden. De fonteinen “De woeste leeuwen van Workum” in Workum en “Het wapen van Hylpen” in Hindelopen zijn voor een deel van Accoya®hout gemaakt. De kwaliteit van het hout zorgt voor weinig onderhoud.

Beide fonteinen zijn ontworpen door internationale kunstenaars. Maar de realisatie van het ontwerp was in handen van een team met onder andere de Friese kunstenares Floor van der Leun. “Mijn focus was het aanbrengen van details die ‘verloren’ gaan als je een bestaand beeld sterk vergroot en machinaal 3D laat frezen. Bij de leeuwen beeldhouwde ik bijvoorbeeld de klauwen en de details in de koppen, waardoor de dieren levendig worden. Je aait als het ware ruwe vacht. Daarentegen is het hout van de geweien heel glad, zoals dat ook in werkelijkheid is.

 

Toepassingen gebruikt in dit project:Inspiratie Inspiratie

In het wapen van Hindelopen staat een hinde, een hert en een boom. Deze twee elementen keren terug in de koperen en bronzen fontein van Shen Yuan uit China. Zij ontwierp een 3.5 meter hoge levensboom met vogels erin die water spuwen. Om de fontein liggen delen van een hertengewei die gemaakt zijn van Accoya®hout. Ieder gewei heeft een lengte van circa 8 meter. Het Accoya®hout is gelijmd om een ijzeren constructie.

Zes kilometer verderop in Workum staan twee stoeiende leeuwen van 3.5 meter hoog die gemaakt zijn van samengesteld massief Accoya®hout. De leeuwen zijn onderdeel van een tableau uit 1620 van De Waag en vormden de inspiratie voor de Britse kunstenares Cornelia Parker voor de Workumer fontein. Onzichtbaar voor het oog is in beide Accoya® leeuwen een waterleiding voor de fontein aangebracht.

De elf fonteinen vormen het grootste internationale kunstproject van Leeuwarden-Friesland en worden een niet te missen bestemming voor nationale en internationale toeristen.

× Waar te koop Kaart weergeven List view

Ga terug

WAAR TE KOOP

voor uw volgende projecten
Ga terug

Vind een distributeur

voor uw volgende projecten
Voer uw postcode/plaats in:
loading
Geo Location Symbol

Bent u op zoek naar een distributeur in ?

loading
Close

U bevindt zich momenteel op accoya

Wilt u de Accoya Website bezoeken om alle relevante inhoud voor uw locaties te bekijken?

Ja, breng me naar de website

Nee bedankt blijf op deze website