De Olympische Spelen zijn begonnen – maar wat zijn de duurzaamste sportstadions?

02.08.2021

De Olympische Spelen van 2020 zijn nu aan de gang (in 2021), en duurzame gebouwen en stadions spelen hun eigen belangrijke rol in de wereld van vandaag – als supersterren van een duurzame toekomst! Toekomstgerichte vormgeving en bouw van dit soort centra voor menselijke uitmuntendheid is misschien wel de ultieme manier om mensen bewust te maken van de voordelen die duurzame gebouwen in de toekomst kunnen bieden, en van de positieve gevolgen die zij kunnen hebben, niet alleen voor het milieu maar ook voor de mensen.

Iedere vier jaar zijn er meestal meer atleten en meer mensen aanwezig, en de bijdragende landen voelen dan ook de druk om duurzamer te bouwen: dit zijn grote investeringen en ook showcases van nationaal beleid en prestaties, waarbij het gebouw bijna net zo belangrijk is als de sport – de gebouwen gaan immers veel langer mee dan een 100 meter sprint! De behoefte aan duurzamere gebouwen leidt ertoe dat aannemers duurzamere opties specificeren om sport in een duurzame omgeving te bevorderen. Om volledig te begrijpen waarom duurzame gebouwen en stadions zo belangrijk zijn, moeten we kijken naar de voordelen en de redeneringen daarachter.

Wat zijn de voordelen van het bouwen van een duurzaam stadion?

Wat zijn de voordelen van het bouwen van een duurzaam stadion?

Met behulp van duurzaam bouwen en het gebruik van niet-giftige materialen worden veel toekomstige voordelen gerealiseerd. En hier zijn slechts 5 van de belangrijke redenen waarom het bouwen van duurzame stadions bijdraagt aan een beter milieu1:

  1. Waterbesparing: omdat er in stadions veel water nodig is om de echte grasvelden te besproeien en voor te bereiden, de locatie schoon te maken of om sanitaire redenen, is het waterverbruik in stadions erg hoog. Bij het zoeken naar manieren om het waterverbruik te verminderen, kan worden gedacht aan groene initiatieven zoals het opvangen van regenwater en recycling.
  2. Energiebesparing: om het energieverbruik terug te dringen, worden steeds meer stadions zo ingericht dat ze energiezuinig zijn en zelfs worden uitgerust met zonne- en windenergie om ze van een alternatieve energiebron te voorzien.
  3. Minder vervuiling: tegenwoordig worden steeds meer stadions gebouwd met milieuvriendelijke, duurzamere en gerecyclede materialen, zoals hout, plastic en papier. Door groenere bouwmaterialen te gebruiken die de uitputting van hulpbronnen in de wereld helpen tegengaan, wordt de hoeveelheid afval en vervuiling in het milieu verminderd en worden de destructieve gevolgen van de bouw tot een minimum beperkt.
  4. Financiële voordelen: door groenere en duurzamere materialen voor stadions te kiezen, zullen milieuvriendelijke projecten op de lange termijn goedkoper zijn wanneer rekening wordt gehouden met het onderhoud en de exploitatie van de gebouwen. Bovendien kan de waarde van het project na verloop van tijd zelfs stijgen, terwijl de kosten voor water, energie, onderhoud en verzekeringspremies kunnen dalen.
  5. Minder gezondheidsrisico’s voor de gemeenschap: het gebruik van niet-giftige materialen kan niet alleen de gezondheidsproblemen binnen de gemeenschap verminderen, maar ook de veiligheidsrisico’s tijdens de bouw en het gebruik van de stadions gedurende de jaren daarna.

 

Duurzaamheid in sportstadions

Nu we de voordelen van duurzaam bouwen begrijpen, kunnen we eens kijken naar de huidige sportstadions die bovenaan de lijst van duurzaamste sportgebouwen ter wereld staan2.

Amsterdam ArenA, Nederland
De ArenA, de thuisbasis van voetbalclub Ajax, wordt aangedreven door meer dan 4.200 zonnepanelen en zelfs een windturbine. Het hoofdgebouw van de Arena is uitgerust met een verbazingwekkende energieopwekkende roltrap, een energieopslagsysteem van gerecyclede batterijen en elektrische voertuigen. En om de lijst compleet te maken, hergebruikt het stadion regenwater door het op te vangen op het dak om het veld te besproeien en tegelijkertijd het waterverbruik te verminderen.

Mercedes-Benz Stadion, VS
Door het ontvangen van de platina Leadership in Energy & Environmental Design (LEED)-certificering, een wereldwijde norm voor het meten van de duurzaamheid van gebouwen, is het Mercedes-Benz professionele sportstadion een van de meest duurzame sportstadions ter wereld: het verbruikt 29% minder energie, is uitgerust met LED-verlichting en er liggen ongeveer 4.000 zonnepanelen op het dak als bijdrage aan een duurzamer milieu. Met zijn eigen systeem voor stormwaterbeheer kan het stadion tot 2 miljoen gallon ter plaatse opslaan om natuurrampen te voorkomen en tegelijkertijd 47% minder water gebruiken. Voetgangersvriendelijke paden zorgen ervoor dat supporters het gebouw veilig en gemakkelijk kunnen bereiken. Het stadion biedt zelfs een fietsenstalling en oplaadpunten voor elektrische voertuigen.

Levi’s Stadion, VS
Met niet één maar twee LEED-certificeringen is Levi’s Stadium een van de meest duurzame gebouwen in de stad San Francisco. Het stadion heeft een perfecte manier gevonden om innovatieve duurzaamheidselementen in de verf te zetten door meer dan 1.000 zonne-elementen, voetgangersbruggen op zonne-energie, een terras met zonnepanelen en een dak van 27.000 vierkante meter te installeren. Het stadion heeft een eigen inkoopprogramma voor materialen geïmplementeerd, dat voldoet aan strenge duurzaamheidscriteria, en heeft zich kunnen inzetten voor lokale voedselvoorziening. In 2018 beloofde het stadion de klimaatverandering te bestrijden, wat zelfs werd erkend door het Science and Technology Policy Office van het Witte Huis.

Golden 1 Center, VS
Door fans te betrekken bij de boodschap van klimaatactie via hun wereldwijde sportplatform en door “duurzaamheidsavonden” te organiseren, heeft het Golden 1 Center veel druk gezet op het helpen bouwen aan een duurzamere omgeving. Met het gebruik van 100% zonne-energie, een waterbesparingspraktijk om het waterverbruik met 45% te verminderen en het recyclen van 99% van de afbreekmaterialen, heeft het stadion zeker laten zien dat het zich inzet om een duurzaam stadion te behouden. In 2017 werd het Golden 1 Center zelfs bekroond tot ‘s werelds groenste en technologisch meest geavanceerde sport- en entertainmentfaciliteit, en volgens Green Project Management behoort het stadion tot de top 3 procent van high-performance gebouwen wereldwijd.

Een duurzaam stadion bouwen

Een duurzaam stadion bouwen

Nu je kennis hebt gemaakt met ‘s werelds meest toonaangevende duurzame sportstadions, is de echte vraag: Hoe kun jij bijdragen aan het maken van een duurzaam stadion?

Zoals we weten, zijn veel van de algemeen gebruikte bouwmaterialen gemaakt van niet-hernieuwbare materialen, zoals PVC of aluminium, die hulpbronnen uitputten en vaak hoge energie- en emissiekosten met zich meebrengen. Elke dag komt er meer en meer vervuiling vrij en wordt er CO2 aan de oppervlakte blootgesteld. Onze wereld kan ons echter ook grondstoffen leveren die een langetermijnoplossing bieden voor deze gevolgen: dit materiaal is hout, afkomstig uit goed beheerde en duurzame bossen.

Door Accoya hout te kiezen, ben je al een stap dichter bij het helpen bouwen van een duurzamer stadion door het te selecteren als hét materiaal voor vlonders, gevelbekleding, ramen en deuren – kozijnen of een andere toepassing. Accoya hout is afkomstig van snel groeiende bomen en duurzaam gecertificeerde bossen en biedt vele voordelen voor toepassingsgerichte industrieën over de hele wereld! De hoge prestaties, de onovertroffen duurzaamheid en het karakter maken het tot de perfecte oplossing; een werkelijk unieke combinatie van kwaliteiten.

Dankzij ons unieke acetylatieproces is Accoya-hout zeer goed bestand tegen rotting. Dit betekent dat het tientallen jaren meegaat en koolstof opslaat, waardoor het niet alleen een perfect alternatief is voor koolstofintensieve materialen die de natuurlijke hulpbronnen uitputten, maar ook voor langzamer groeiend en niet-duurzaam gewonnen hardhout.

Denk er maar eens over na. Wie wil er nu geen prachtige installatie van een materiaal dat een langere levensduur heeft en tegelijkertijd de wereldwijde koolstofopslag verhoogt en ons een klimaatbestendig alternatief biedt voor beton, metaal en plastic, allemaal ten behoeve van een duurzamer milieu?

En vergeet niet: je kiest voor een topproduct met een uitzonderlijke stabiliteit dat gemakkelijk twee keer zo lang meegaat en minder onderhoud vergt dan andere alternatieven – dus op de lange termijn kunnen de gebruikskosten ook veel lager uitvallen.

Accoya-hout doet dan wel niet mee aan de Olympische Spelen, maar het heeft wel zijn eigen goud: Cradle to Cradle Certified™ Gold om precies te zijn, waarmee het wordt aangemerkt als de beste speler in de bouwmaterialenindustrie.

Om je wat inspiratie en ideeën te geven, laten we eens kijken naar een paar duurzame projecten waarbij Accoya heeft bijgedragen aan een duurzamere wereld door te helpen bij de bouw van een groener sportstadion!

Velodroom

Velodroom

Het gerenoveerde Omnisport-gebouw in Nederland, waar niet alleen wereldkampioenschappen worden gehouden maar ook lokale wedstrijden en dat een oefenbaan is voor veel toekomstige wielrenners, is uitgeroepen tot ‘s werelds eerste volledig duurzame wielerbaan van hout: de Velodroom. De Velodroom is de perfecte plek om de wereldkampioenschappen wielrennen met het hele gezin te bekijken, want het gebouw heeft 5.000 zitplaatsen, waardoor je de sfeer krijgt alsof je tijdens de wedstrijd zelf op de wielerbaan aan het fietsen bent!

Het gebouw is iets om trots op te zijn en zal niet alleen worden herinnerd vanwege zijn uitzonderlijke ontwerp, prestaties en onovertroffen duurzaamheid, maar ook vanwege alle medailles die het heeft gewonnen. In 2018 werden de wereldkampioenschappen baanwielrennen in het Omnisport-gebouw gehouden, wat het meest succesvolle mondiale toernooi ooit voor Nederland werd.

En als je denkt dat het overdekte Velodroom adembenemend is, wacht dan tot je de openlucht Velodroom ziet; een extra toevoeging aan een wielerbaan voor toekomstige wielrenners.

Openlucht Velodroom

Openlucht Velodroom

 

De buitenvelodroom, ontworpen door Sander Douma Architecten, is gespecificeerd met Accoya-hout voor de 200 m wielerbaan in Assen, Nederland, waardoor het de perfecte plek is voor fietsers om te trainen voor hun toekomstige wielerwedstrijden terwijl ze genieten van wat frisse lucht.

De buitenvelodroom geeft fietsers niet alleen een gevoel van vrijheid, maar creëert ook voordelen voor de fietsers door ze minder weerstand en meer snelheid te geven wanneer ze op de baan fietsen. Dit is te danken aan ons unieke modificatieproces, waardoor Accoya het perfecte materiaal is voor zowel interne als externe toepassingen van het sportstadion.

Referenties

  1. Sports And Environment: Green Initiatives In Stadiums, online bron: https://cascadiasport.com/sports-and-environment-green-initiatives-in-stadiums/ [11 juni 2019]
  2. The 5 most sustainable sports venues in the world, online bron: https://www.climateaction.org/news/the-5-most-sustainable-sports-venues-in-the-world [04 januari 2018]

× Waar te koop Kaart weergeven List view

Ga terug

WAAR TE KOOP

voor uw volgende projecten
Ga terug

Vind een distributeur

voor uw volgende projecten
Voer uw postcode/plaats in:
loading
Geo Location Symbol

Bent u op zoek naar een distributeur in ?

loading
Close

U bevindt zich momenteel op accoya

Wilt u de Accoya Website bezoeken om alle relevante inhoud voor uw locaties te bekijken?

Ja, breng me naar de website

Nee bedankt blijf op deze website