Duurzaam hout de tuin trend voor 2019.

21.02.2019

In de winter maak je plannen voor je tuin!

In de winter maak je plannen voor je tuin!

Plastic en beton eruit, hout erin. Gezellig, Duurzaam, Natuurlijk!

Het gebruik van duurzame producten is een algemene trend die ook betrekking heeft op tuinen. Zo is er ook steeds meer bewustwording op het gebied van gebruik van kwalitatieve en duurzame materialen. En is het gebruik van plastic zoals bijv composiet eigenlijk not done. Steeds meer hoveniers bieden duurzame producten aan. Er is tegenwoordig zelfs een award voor de duurzaamste hovenier.

Gelukkig zien we ook het dichtstraten om de zo genaamde “onderhoudsvriendelijke tuin” te creëren minder terug. De hele tuin bestraten heeft namelijk meer effect op jezelf en de omgeving dan je misschien wel denkt. Zo blijkt uit onderzoek dat de omgeving warmer wordt door stenen die warmte vasthouden en terugkaatsen, beland er meer water in het riool waardoor het systeem overbelast raakt en is de biodiversiteit minder. Bovendien blijkt uit onderzoek dat groen en natuurlijke producten in je omgeving ervoor zorgen dat je gelukkiger bent.

Hoe verduurzaam je je tuin met hout?

Doordat bedrijven veel meer Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) zijn er ook steeds meer duurzame materialen en producten verkrijgbaar.De consument heeft nu veel meer keus en hoeft geen afweging meer te maken tussen design en verantwoord.

Materiaal is duurzaam als de natuur zo min mogelijk wordt belast met de vervaardiging en het transport ervan. Een lange levensduur is ook één van de kenmerken. Daarnaast dient het product het ecologisch evenwicht van de tuin zo min mogelijk te verstoren of met andere woorden een product die het natuurlijk evenwicht juist ondersteunt.

Robuuste houten pergola’s, veranda’s en vlonders geven je tuin extra body. De dikke balken van hout zal je niet snel over het hoofd zien. Vaak wordt er Douglas hout, een vrij harde en duurzame naaldhoutsoort gebruikt. Ook komt er een oude bekende terug: eikenhout, goed te bewerken en hard, maar er is ook verduurzaamd hout op de markt  zoals  Accoya® hout een gemodificeerd radiata pine met duurzaamheidsklasse 1 die in de grond ruim 25 jaar bestand is tegen rot en zelfs boven de grond meer dan 50 jaar. U heeft met dit hout dus gegarandeerd een lange levensduur.

Hoe kies je de geschikte houtsoort voor een houten terras?

Door blootstelling aan weer en wind, vocht en extreme temperatuurverschillen krijgt terrashout het hard te verduren. Om voor deze specifieke buitentoepassing in aanmerking te komen, moet een houtsoort voldoen aan hoge kwaliteitseisen inzake duurzaamheid, sterkte, slijtvastheid en bewerkbaarheid. Een bijkomend aandachtspunt is splintervorming.

Op basis van hun natuurlijke duurzaamheid worden houtsoorten onderverdeeld in 5 duurzaamheidsklassen, van I tot V. Klasse I staat voor zeer duurzame houtsoorten. Houtsoorten die in klasse  V vallen zijn niet duurzaam.

Houten terrasplanken die in contact komt met de grond kunnen bedreigd worden door schimmels. Daarom  worden houtsoorten geadviseerd uit duurzaamheidsklasse I of II te gebruiken voor terrashout met rechtstreeks grondcontact. Ook houtsoorten van klasse IV of V die een vakkundige verduurzaming (procédé A4.1), hittebehandeling of acetyleringsprocédé ondergingen, komen in aanmerking.

Een groot deel van het jaar buiten zitten?

Dan kies je voor een terrasoverkapping / veranda. Een van de belangrijkste voordelen hiervan is dat deze je beschermt tegen de felle zon, en het heerlijk is om lekker koel te zitten. Maar natuurlijk is het in de winter met een tuinhaard of warmte lampen, ook aangenaam vertoeven, het mooiste is dat je vrij zicht op je tuin hebt. Buiten is namelijk het nieuwe binnen.

 

Als je een zonnescherm neemt, ben je toch vaak een deel of het hele zicht richting tuin kwijt. Een terrasoverkapping van goede kwaliteit heeft een lange levensduur, doordat er goede materialen gebruikt worden die weinig onderhoud behoeven. Als je zelf zorgt voor de nodige schoonmaakbeurten, kun je lang genieten van je terrasoverkapping / veranda. Bijna de helft van het aantal mensen die er een koopt, kiest voor een houten variant. Het kan dan ook bijna niet anders dan dat deze houten overkappingen veel voordelen bezitten.

We zetten ze voor je op een rijtje:

  • Hout heeft een natuurlijke en warme uitstraling. Hierdoor past een terrasoverkapping / veranda van hout bij vrijwel iedere woning.
  • Hout is er in vele soorten, kleuren en texturen. Je hebt dus heel veel keuze en kunt de houtsoort kiezen die het beste bij jou en bij jouw woning past.
  • Hout is gemakkelijk te bewerken. Dit vergroot niet alleen de mogelijkheden van de terrasoverkapping, ook is de plaatsing is een stuk gemakkelijker.
  • Hout is een duurzaam materiaal. Zeker als je een terrasoverkapping van duurzaam Accoya® hout neemt, dan heb je weinig tot geen onderhoud. Dergelijke overkappingen hebben een garantie van wel 50 jaar tegen rot.

Houtwerk gaan we dus veel meer terugzien in 2019.

Accoya kopen

U kunt Accoya en Accoya-producten kopen bij onze geselecteerde distributeurs of fabrikanten in uw regio. Gebruik onze zoekfunctie om uw dichtstbijzijnde Accoya-leverancier te vinden.

Accoya kopen
× Waar te koop Kaart weergeven List view

Ga terug

WAAR TE KOOP

voor uw volgende projecten
Ga terug

Vind een distributeur

voor uw volgende projecten
Voer uw postcode/plaats in:
loading
Geo Location Symbol

Bent u op zoek naar een distributeur in ?

loading
Close

U bevindt zich momenteel op accoya

Wilt u de Accoya Website bezoeken om alle relevante inhoud voor uw locaties te bekijken?

Ja, breng me naar de website

Nee bedankt blijf op deze website