Alles over duurzame tiny houses

méér dan een oplossing voor woningnood

13.04.2020

Mensen hebben steeds meer aandacht voor tiny houses. Een piepklein huisje, met alles wat je nodig hebt, in een rustige en natuurlijke omgeving. Het huis is klein, maar praktisch ingericht, milieuvriendelijk en betaalbaar. Daarnaast levert het huis een strijd tegen klimaatverandering.

Het Tiny House heeft inmiddels dus heel wat harten veroverd. Zo waren er 2 jaar geleden nog amper tiny houses op Nederlandse bodem te vinden nu lijken ze overal op te duiken.

Er is sinds kort zelfs een Funda voor tiny houses: Tiny Findy, worden er workshops georganiseerd waarbij je al bouwend aan een schaalmodel steeds meer een idee krijgt van hoe jouw droom tiny house eruit zou kunnen zien. De Tiny House Academy geeft door middel van cursussen en online lesmateriaal een  groeiende groep zelfbouwers succesvol begeleiding bij het ontwerp- en bouwproces van hun eigen tiny house.

Volgens woningbouwvereniging Volkshuisvesting Arnhem is er ook veel behoefte aan de kleine huisjes. Zij hebben gemerkt dat er onder jongeren een ontzettende grote vraag is naar betaalbare, kleine sociale huurwoningen. Zo kunnen ook gemeenten meerdere vliegen in een klap slaan: ze luisteren naar de wensen van hun inwoners die zelf een deel van de woningnood op kunnen lossen én komen tegemoet aan flink wat onderwerpen van het Parijse klimaatakkoord.

De voordelen van zo’n klein huisje:

  • Het is goedkoop. Je kunt je eigen tiny house bouwen of laten bouwen voor weinig geld, waarna je hypotheekvrij kunt wonen.
  • Het bespaart energiekosten.Door zijn compactheid is de woning ook een stuk efficiënter. In de koude wintermaanden hoef je maar een kleine ruimte warm te houden en er zijn minder lampen nodig om het huis te verlichten. Dit maakt de woning energiezuinig.
  • Het levert je veel tijd op. Stel je eens voor hoe snel je met een stofzuiger door zo’n huisje heen bent. Je kunt je haast afvragen of je er een nodig hebt. Ook onderhoud kost je nauwelijks tijd. Tijd die je kunt besteden aan het verbouwen van je eigen groenten of meer tijd die je met je vrienden door kunt brengen.
  • Je komt dichter bij de natuur, of op zijn minst bij de maatschappij. Want eerlijk is eerlijk, omdat je leefruimte beperkt is wordt je uitgenodigd om meer tijd in de buitenlucht te besteden. En afhankelijk waar je gaat wonen betekent dat meer contact met bomen, vogels, of mede-stadsbewoners.
  • Duurzaam. Met een klein en compact huisje blijven de kosten bescheiden. De drempel is dan ook lager om te kiezen voor de nieuwste, duurzame materialen en technieken: de kosten zullen niet zo snel de pan uit rijzen. Kies bijvoorbeeld voor duurzaam hout van de lokale ondernemer en maak gebruik van goede isolatietechnieken.

Voorbeelden van Duurzame Tiny Houses:

GreenHuus:

Leven in de natuur is heel natuurlijk

Dat is het motto van GreenHuus zij bouwen kleine huisjes die volledig Autarkisch, Biobased en Circulair zijn geinspireerd door het Cradle to Cradle ontwerpprincipe.

 

Tiny Tim:

FARO architecten de ontwerpers van Tiny Tim stopten allerlei verrassende duurzame elementen in hun tiny house. Het tiny house wordt gebouwd met SIP-panelen, waarmee dampopen gebouwd kan worden. De gevel is van hout dat is gebrand met de Japanse Shou Sugi Ban-techniek door Zwarthout. Accoya hout werd gekozen voor de kozijnen vanwege zijn Cradle 2 Cradle gold certificering, dimensiestabiliteit en lage onderhouds-kosten.

 

Tiny Loft:

In Hardegarijp is door Millhome in 2017 het eerste Tiny House straatje van Nederland geplaatst. Vijf Tiny Houses met ieder een eigen kavel van 160 m2. Vanwege het zonnepanelendak zijn de Tiny Houses energieneutraal. Dat maakt ze uniek in Nederland!

Close

U bevindt zich momenteel op accoya

Wilt u de Accoya Website bezoeken om alle relevante inhoud voor uw locaties te bekijken?

Ja, breng me naar de website

Nee bedankt blijf op deze website